Byrådet i Sønderborg støtter Cataloniens selvstændighed

Selvbestemmelse er vigtig

 

Stålstilladset på broen over Alssund er malet gul

Her ser du Chr X’s bro i gult. Byrådet støtter på den måde et frit Catalonien

Gul symboliserer et frit Catalonien

Catalonien

Som de fleste sikkert ved, er farven gul den catalanske selvstændighedsbevægelses farve.

For et års tid siden blev tilskuere til fodboldkampe på Barcelonas berømte stadion Camp Nou med gule halstørklæder idømt bøder af Spaniens politi. Da jeg var med i støttedemonstrationen på Diagonalgaden i 2018 med lidt over 1 million  deltagere, var der gult overalt. Da jeg tog med ud til fængslet, hvor de fængslede politikere, der var dømt for at have arrangeret eller støttet en folkeafstemning, afsonede deres lange fængselsstraffe, var der gule sløjfer alle vegne.

Den gule farves betydning for catalanerne som symbol på deres frihedsbevægelse kan næppe overvurderes.  Det kan du læse nærmere om her.

Når det kommer til stykket, er Cataloniens frihedsbevægelse rundet af den spanske borgerkrig, fordi striden mellem den demokratisk valgte regering  på den en side og Francos og Hitlers tropper havde et demokratisk orienteret kerneland i Catalonien.

 

Der er jo ikke rigtig nogen, der kan indvende noget imod, at byrådet vedtager at male en bro gul. Det må siges at ligge på niveau med at plante blomster etc. rundt omkring.

Chr Xs bro i Sønderborg gult metalkonstruktion

Kan en kommune sådan føre selvstændig sikkerheds- og udenrigspolitik?

I kommunalretten er det normalt antaget, at det må byrådet ikke. I 1970’erne søgte en del kommuner at erklære deres territorier atomvåbenfrie, og det blev juridisk underkendt. Det lå udenfor kommunalfuldmagten, mente ledende eksperter. (Se fx. Engberg, M i Gammeltoft-Hansen  688), dels fordi Catalonien jo ligger udenfor kommunegrænsen, dels fordi stillingtagen til udenrigspolitisk temaer ikke tilkommer byrådet på grund af arbejdsdelingen mellem stat og kommuner.

Men ved at male byen og en af dens broer gul holder man sig jo klart indenfor kommunegrænsen. På en måde minder det jo bare om at sætte det ukrainske flag op rundt omkring, og det er jo netop blevet tilladt.

Portræt af Mikael Hertig 2021

Mikael Hertig
cand. scient.pol
Fregatten 4, 1 tv
6400 Sønderborg
Tlf 27 24 47 00
https://orcid.org/0000-0002-0533-0231

Jeg vil gerne takke byrådet for dets heltemodige og vel gennemtænkte indsats for et frit Catalonien

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.