Danmark forfærdende lav fertilitet

Forfærdende lav fertilitet

 

Foto af Mikael Hertig

Mikael Hertig 2017. GPL licens Må distribueres mod kildeangivelse til ikke-kommercielt brug
https://orcid.org/0000-0002-0533-0231
Cand. scient. pol. Aarhus Universitet 1982 Cell +45 27 24 47 00
Fregatten 4, 1 tv
DK 6400 Sønderborg Denmark
mh@aquut.com

 

Det her er ikke nogen nyhed; hvis det havde været det, er det en tilstand, vi har vænnet os til. Det drøftes slet ikke politisk.
At folk i alderen mellem 50 og 70 har alt for mange penge, mens unge 20-30  har for få penge til at stifte familie. Der er noget uafvendeligt over det her. Som om vi ikke kunne gøre noget ved det. Vi kunne give studieforlængelse med 1 år per barn. Vi kunne indbygge børneinstitutioner på uddannelsesinstitutioner. Vi kunne omlægge skattesystemerne, så der ikke var overmagelighed blandt de midaldrende.

 

Vi laver alt for få børn – og jo mere danske, vi er, des værre bliver det

 

 

 

Mor med Baby

Mor med Baby (foto: Philips)

Skal Danmark overleve som nationalstat, må der en adfærdsændring til. Der behøver i vore dage ingen sammenhæng være mellem lagengymnastik og det sportslige udbytte i form af børn. Det er jo fint, at de børn, der fødes, fortrinsvis er ønskebørn.  “Fertilitet” for et land måles ved antallet af  børn per levendefødt kvinde.

 

Den samlede fertilitet (15-49 år) faldt i 2020 til 1,67 levendefødte pr. kvinde. Det er et fald for fjerde år i træk, og dermed er fertiliteten på niveau med 2013. Fertilitet opgøres også fordelt på kvindernes herkomst, og her ses det største fald blandt indvandrerkvinder fra vestlige lande, hvor deres samlede fertilitet faldt fra 1,43 i 2019 til 1,34 i 2020. Den samlede fertilitet angiver antallet af levendefødte, som en kvinde vil få, hvis hun i løbet af sin fertile periode (15-49 år) føder, som kvinderne i de enkelte aldersgrupper fødte i det pågældende år.

Samlet fertilitet efter herkomstKilde: www.statistikbanken
Danmarks Statistik

 

Nationalmuseets direktør udtalte i DR TV, at vi skal skaffe os partnere fra andre lande, hvis nationalstaten skal kunne klare sig.

Vi kan lære noget af grønlænderne, som har en fertilitet på lige over 2,0 – det er nok til, at samfundet kan reproducere sig selv.

Deroppe i det høje Nordvest føder kvinderne oftere deres børn tidligere i deres liv, og de finder gerne kærester af anden herkomst end deres egen. Det har naturligvis rødder i det gamle ønske om at undgå indavl.

Men her handler det simpelthen om den horisontale indkomstfordeling. Hermed menes der livindkomsternes fordeling på alder. I Danmark er befolkningen rigest lige før pensionsalderen. Jo yngre, des fattigere er de fleste. Det har indflydelse på adfærden.

Kulturelt synes jeg personligt, den puerilt nedladende kultur præger medier og virkelighed forfærdelig meget. Det er sådan set ikke ungdomsdyrkelse, vi savner. Tværtimod breder den erfaringsløse kultur sig over det hele.

Der er, trods SU etc. ikke tid og råd til børn. Børn er i vejen for den akademiske karriere. Børn er i det hele taget, som vi har organiseret os, for meget i vejen. I vejen for arbejde, i vejen for uddannelse, i vejen for mageligheden. Vi må tilbage til en simpel forståelse: Hvis ikke der er børn nok til at forsørge de gamle, går det galt.

Middelklassens fornuftige ædre bor gennemgående i store huse, har en høj pension og få udgifter. Middelklassens børn paces frem. De skal uddanne sig først, og sådan omtrent, når parcelhuset er indenfor rækkevidde, kan de tænke på at lade den ene stoppe karrieren og føde det første barn.

De unge skal lære at respektere de ældre, erfaringen, livsvisdommen. Og så skal de gå i gang med at lave børn, helst inden de er 25.

Jeg er selv et rigtig dårligt eksempel. Mine to børn blev født, da jeg var 35 og 38.  I skal ikke gøre som jeg gør, men som jeg siger.

Politiske implikationer.

Flere studieår på uddannelsesinstitutionerne for familier med børn. Har du børn, får du længere studietid bevilget per barn + flere su-klip

Børneinstitutioner på  arbejdspladser og de uddannelsesinstitutioner, hvor forældrenes liv udfolder sig.

 

Grønlænderne har en fertilitetskvotient på over 2,1

To flag

To flag

  1 comment for “Danmark forfærdende lav fertilitet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.