Løkke: “Politik er at kunne”?

 

 

Foto af Mikael Hertig

Mikael Hertig 2017. GPL licens Må distribueres mod kildeangivelse til ikke-kommercielt brug
https://orcid.org/0000-0002-0533-0231
Cand. scient. pol. Aarhus Universitet 1982 Cell +45 27 24 47 00
Fregatten 4, 1 tv
DK 6400 Sønderborg Denmark
mh@aquut.com

 

 

Løkke som politisk person

 

 

 

Lars Løkke

Lars Løkke Rasmussen

“Politik er at kunne?”

Personer spiller en betydelig rolle i politik. Af og til møder vi personer, der er eller har været politikere på en måde, som handler om deres personlige præg og politiske dagsorden. Tænk på Willy Brandt, Jens Otto Krag, Angela Merkel, Svend. Auken og Oluf Palme .  Fremsynede mænd og kvinder, der ud over at kunne håndtere det politiske håndværk huskes, fordi de havde en dagsorden.

Jeg sidder her til morgen og tænker på, hvad det egentlig var for en konflikt, der gjorde det nødvendigt for Venstre at afsætte ham og den endnu mere politisk gennemsigtige Kristian Jensen. Jeg måtte lige slå det op og få repeteret, at det handlede om, at han ville samarbejde mere med Socialdemokratiet end alene med blå blok. Jo, ligesom i fodbold handler det om kampen om midtbanen. Dansk politik har i årevis været præget af en underforstået, aftalelignende adfærd: Når Socialdemokratiet er i regering, har det i en del tilfælde brug for Venstre og blå blok. Det gælder fremmedhadspolitikken og kampen mod humanismen, og det gælder den nu forladte austerity-politik. Jo mindre rolle det politiske ståsted spiller, des nemmere er det for de bærende partier, der ynder at kalde sig “ansvarlige”, at finde kompromiser og lægge sig fladt ned henover vejbanens midte. Det var om midten, Svend Auken sagde: “Her er der kun hvide striber og døde fluer” .

Hvis Løkke har gjort noget som statsminister, hvor hans fod- eller fingeraftryk på, var det nedlæggelsen af amterne og den anden kommunalreform. Han smadrede i en eller anden form for skattetænkning den offentlige sektor. Kommunerne blev så store, at nærheden forsvandt, uden at de blev mere effektive af den grund. Jeg tænker på min professor i Public Administration [Dengang hed det “forvaltningslære”], der spurgte: “Hvornår har politikerne interesseret sig for, om de love, de vedtager, kan administreres?” Han svarede selv:  “Aldrig!” .  Den anden kommunalreform nedlagde amterne, der var i stand til at løse specialproblemer, kommunerne var uegnede til: handicapområdet, anbringelsesområdet. Toppunktet her er, at hvad der fremstår som en administrativ reform, ingen administrativ mening har givet. Det her kan ligne bagklogskab, men advarslerne fremkom fra universitetsmiljøet, før den blev gennemført.

Lars Løkke Rasmussen roses for at have fået styr på hospitalsvæsenet. Ventetidsgaranti og udlicitering, så lægerne kunne arbejde officielt på job om formiddagen og i deres private regi om eftermiddagen.

Bortset fra de åbenbart forlængst tilgivede og glemte pengesager, “skandalerne”, så er det svært at vide, hvad han politisk står for. Han er nok mere kendt for at kunne få ting til at glide, og måske har han ligesom Schlüter været en god forligsmager.  Men han har vel ingen ære af, at han fik normaliteten til at glide. Den glider vel af sig selv?

Han ligner en person, der gik til fester i Venstres Ungdom for at dyrke øl og hornmusik, og som har levet sig ind i miljøet. Eftertiden har det med at vurdere de afgåede som personer af format. Vi har vænnet os til udelukkende at se de positive sider. Uden tvivl har han tegnet et billede af sig selv som et politisk dyr. Spørgsmålet er, om han også er et politisk menneske.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.