Har Venstre en fremtid?

 

Har Venstre en fremtid?

mikael hertig, farveportræt

Mikael Hertig

Af Mikael Hertig
Kommentator
Cand. scient. pol.
https://orcid.org/0000-0002-0533-0231
Tlf 27 24 47 00

 

 

 

 

 

Portrætbillede af Jakob Ellemann Jensen

Jakob Ellemann-Jensen (Brogaard foto)

“Venstre ved du, hvor du har”

 

Venstre har ingen humanistisk profil, efter at Jacob Ellemann i august 2020 overgav sig definitivt til Støjbergsk “værdipolitik” (fremmedhadskhed). 

Er der fremover to, der står sammen i dansk politik, er det Ellemann og Støjberg.  Det kan skyldes det momentale behov for at samle partiet, som går forud for den politiske retning. Det er vigtigere at stå, stå sammen,  end at have overordnede fælles politiske synspunkter.

Ellemann måtte droppe humanismen for at samle partiet.

Dermed ligger det store Venstres profil som landbrugspositivt og fremmedfjendsk, ikke-humanistisk parti ret fast, i hvert fald indtil Støjberg kommer for rigsretten.

 

Nogle i det store Venstre vil måske ikke personligt overtone deres fremmedhad – som fx. Bertel Haarder.  Men partiets styrende kadrer er nu klar til at vælge at prioritere den nationalkonservative linje, udtrykt ved holdningen: For eller imod samarbejde med enten den Blå Blok eller med Radikale Venstre.

Ellemanns problem er, at Den Blå Blok er blank, efter at siderne med fremmedhad er blevet revet ud.

Der er ingen anstændig borgerlighed tilbage.

 

Ellemanns kovending har været nødvendiggjort, fordi det er vigtigere, at partiet fremstår samlet, end at der er plads til mere humanistisk-demokratiske sympatisører. De må ofres. Det er her, Løkkes analyse sætter ind.

 

 

Det humane Venstres tid er forbi – eller forbigående?

 

Nogle kunne måske med nostalgi nævne “Højskolevenstre” og linjen til andelsbevægelse og Grundtvig. Men de, der bilder sig ind, at der for de fleste grundtvigianere med veneration for Venstre skulle have det ringeste besvær med den Støjberg-etnofobiske linje, tager fejl. Grundtvig er efterhånden en slags joker i den politiske orientering. Man glemmer ligesom, at han døde i 1872, at vel gik han ind for folkelig oplysning og højskole, men demokrat i den forstand, at han gik ind  for et parlament, sammensat efter frie valg, det var han jo i samtiden ikke. Derimod var han også nationalromantiker – tænk også på mindesøjlen ved Odden Kirke. Grundtvig skal ikke tillægges særlige politiske synspunkter i det 21. århundrede, men bør nok forstås på basis af sin samtid.

 

I 1905 skillede Det Radikale Venstre sig ud fra Venstre.. Venstres kamp mod Højre (Konservative) dominerede ikke for det store Venstre. Hvad kampen om parlamentarisme angår, var Venstre lunken, ligesom Venstre dengang var nogenlunde tilpasset i kampen om Københavns befæstning ( Hørup: “Hvad skal det nytte”).

Enhver har kunnet iagttage Jacob Ellemanns indre kamp. Skulle den fremmedhadske Støjbergpolitik også være hans sag, eller er der i det nuværende Venstre plads til. en humanistisk og mere åben profil? Det stod længe dirrende. Men nu ligger det fast.

Det således samlede Venstre står til højre. Ellemann’s indledende sympati og samarbejde med Morten Østergård viste sig bare at stå tilbage som fuldskæg.

Lars Løkkes badutspring og klimapolitikken

 

Lars Løkke

Lars Løkke Rasmussen

Den seneste Løkkebog bygger på. en analyse af Venstres position i dansk politik i det lange løb. Løkke tænker mere i at tælle til 90, antager jeg, end i det politiske indhold: Hvordan skal Venstre i det lange løb blive centralt placeret i dansk politik igen i en situation, hvor mange års ørkenvandring truer? I en situation, hvor Mette Frederiksen bygger dele af sin politik på SF og Enhedslisten og Det Radikale Venstre, tegner der sig konturen af et stabilt centrum-venstre-flertal.

Løkke har tilsyneladende registreret, at fremmedhadet nok eksisterer fortsat, men at andre dagsordener nu gør “værdipolitikken” og den krarupske modstand mod “politisk korrekthed” rangen stridig som absolut dagsordensætter. Ser man til de højrevendte fremmedhadske  partier DF og Nye Borgerlige tilsammen, ligger deres niveau langt under fortids storhed for DF.

Nu kan man sige, at det forhold delvis skyldes, at Socialdemokrater og SF mere eller mindre er begyndt at æde af den brune kage. Kort sagt er etnofobien ikke længere et rent højrefløjsmonopol.

Fremmedhad er ikke længere trendsætter

 

Man kan måle opbakningen til et synspunkt i dets udbredelse; men man skal ikke glemme at måle i styrken også. Målt overfor andre synspunkter vandt klimadagsordenen over fremmedhadsdagsordenen ved sidste valg.  Der er fortsat opbakning til populistisk racisme i det danske samfund, men der er ikke tale om nogen trendsætter med samme lammende styrke som i nullerne.

Et landbrugsvenstre, der med professionelle sprogomskrivere kan bruge ord som “bæredygtigt landbrug”,  “planteværn” etc i det vilde forsvar for retten til at svine miljøet til og bruge løs af CO2 har ikke fremtiden foran sig. Analysen, man kan forestille sig bevæger Venstres seneste og eneste overlevende statsminister bygger på, at det grundtvigske Byvenstre med højt til loftet nu er totalt udmanøvreret.  Der er ikke plads til Britta Schall-Holberg, til Birthe Rønn-Hornbech, og tilsvarende længere.

Der er næppe nogen tvivl om, at et forureningsvenligt og antimuslimsk Venstre har den store medlemsopbakning fortsat, men til gengæld ikke har den politiske fremtid foran sig.

At samle det nuværende Venstre koster med andre ord en afskalning af et mere åbent Henning Chrisophersensk Venstre med udsyn og mere fundamentalt ønske om i det åbne at stå ved samarbejdet med Socialdemokratiet – som man kalder det – hen over midten.

Venstre holder sammen, men kender ikke længere sit værdigrundlag. Og det koster en lille splittelse – dannelsen af et nyt parti eller en styrkelse af Det Radikale Venstre, der jo i fremmedhadskhed er Støjbergs absolutte modsætning.

Udsigten til en Rigsretssag mod Støjberg truer indenfor horisonten. Hvad sker der bagefter?

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.