Verdens lyssky finansby hedder Zug

 

Schweiz er fortsat finanscentrum – når det handler om svindel

 

Fotografi af Mikael Hertig

Mikel Hertig, M of Pol Sci.
Denmark

Af Mikael Hertig
Kommentator

 

Bylandskab med kirke i midten, Zug, Schweiz

Zug, Schweiz

 

 

Det er lige meget, om du kalder det “Panama Papers”, “Paradise Papers”, “Luanda” eller “Crypto Leaks”. En halvstor provinsby syd for Zürich er verdens centrum, når det handler om international skattesvindel. Byen hedder Zug. Den ligger 40 km syd fra Zürich, har 30 tusind indbyggere og ligger idyllisk ud til Zuger See. Schweiz står jo for de fleste som det sted, hvor den gode velopdragne stil stammer fra. Men det er kun en del af historien. Under overfladen ser det anderledes ud.

Hvis nogle gik og troede, at  Schweiz havde forladt bankhemmeligheden som al forretnings og svindels stiltiende udgangspunkt, må de tro om igen. Provinsidyllen fornægter sig ikke. Skatteunddragelser og tvivlsomme råstofhandler indgås her, skriver den kendte avis “Neue Zürcher Zeitung” .

Sidste uges historie om, hvordan efterretningstjenester via en bagdør kunne få fat i ellers krypterede informationer via selskabet Crypto AG – stammer fra byen ved søen. Den endnu mindre by “Steinhausen” på 10.000 indbyggere i Canton Zug en guldgrube for. CIA. Handlingerne omkring olieskandalen “Deepwater Horizon” trækker også tråde til Zug og Steinhausen.

Kimen til hele denne underlige historie blev lagt i 1920, da selskabsskatterne i den lille kanton blev sænket. Det gjorde den til et skatteparadis. Skatteoasen tiltrak selskaber i hundredevis.

Måske er det derfor, at CIA sender agenter til området?

I kampen mod skattesvindel pådrager Schweiz sig fortsat interesse.

 

  1 comment for “Verdens lyssky finansby hedder Zug

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.