Obfuskation i offentlig forvaltning

 

Obfuskation i offentlig forvaltning

mikael hertig, farveportræt

Mikael Hertig

 

 

Du kan downloade artiklen her.

obfuskationioffentligforvaltning

 

 

Jeg skrev en artikel om “”Obfuskation” i offentlig forvaltning”

. ‘Obfuscation’ betyder “iscenesat forvirring”.

Bomber

Bomber

obfuskationioffentligforvaltning

Billedet, du skal have for dit indre øje, er følgende: Under 2. verdenskrig havde tyskerne radar. Da Royal Air Force havde fået ordre til i krigens sidste periode at skulle bombe tyske (stor)byer, ville det normalt være simpelt at lokalisere en bombeflyver på vej.  Det tyske antiluftskyts kunne under normale omstændigheder med lethed kunne ramme den. Men for at snyde radaren smed flyveren store strimler af sølvpapirsstrimler, der på radaren kunne svæve længe. Nu var der på radarbilledet ikke een flyver, men måske hundreder.

Siden er “Obfuskation” blevet anvendt i politologisk litteratur om politikeres evne til at defokusere ved at forvirre, når de skal tale om svage punkter. I amerikansk sammenhæng er det jo ofte på alle niveauer kampen om een plads. Demokrater og Republikanere møder hver især i kampen om de små afgørende vælgergrupper deres modstanders stærkeste angrebspunkter. Skal man svare på det, bruges obfuskation til at forvirre vælgerkorpsets politiske orientering. Det kan ske med at smide en masse “fakta” uden den helt store relevans ud, så modstanderen har en masse ligegyldige emner at skulle svare på.

Siden igen handler det om “iscenesat politisk/administrativ” forvirring.  Normalt indebærer den juridiske magtfordrejningslære, at hvis administrationen forfølger en usaglig interesse, for eksempel at spare penge, når der skal afholdes lovbundne udgifter. Men når det lykkes i striden mellem finansministeriets regnedrenge at sætte det oprindelige formål med lovgivningen ud af kraft med flere underlige lovbestemmelser, der strider mod det centrale skønstema, hvad så?

Det rammer bl.a. tildelingen af førtidspension.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.