Grønlænderne og mig

Forståelse i stedet for magt

 

Brev til Hans Møller

 

Foto af Mikael Hertig

Mikael Hertig 2017. GPL licens Må distribueres mod kildeangivelse til ikke-kommercielt brug

 

Jeg drømmer om, at grønlændere af sig selv i højere grad vælger danskere som deres venner og samarbejdspartnere, fordi vi gør os fortjent til det, og ikke bare fordi vi er der i forvejen.

En græsk læresætning, indhugget over Apollontemplet i Delfi lyder: “Kend dig selv”; det handler om identitet. Jeg er snart 70; jo ældre jeg bliver, des mere er en del af min undren og interesse koncentreret om dette “Who am I? To stand and wonder” (Country Joe & the Fish)

Som jeg forstår mine grønlandske venners situation midt imellem inuit-tradition og en kapitalistisk-industrialiseret omverden, som aftvinger store forandringer, er bevægelsen en retning fra et udgangspunkt til noget andet. Tegner man en ret linje mellem to punkter, så er udgangspunktet altid relevant.

Hvis grønlændere skal forstå sig selv i den situation er det ret nødvendigt at forstå, hvor man kommer fra, hvem man var. Uden en sådan selvindsigt kan ingen forstå, hvorfor man tænker, som man gør. Det giver sig selv, at kendskab til samtiden, til nutidskulturen – som stadigvæk er inuitpræget i Grønland med en vægt på omkring 80-20 – er en del af selvindsigten.

Når du så stiller det gode “se fremad – spørgsmål” er det klart, at nogen skal overveje med deres bevidsthed, “hvad så det kan bruges til i et teknisk-moderne samfund?”

Lad mig svare på en anden måde som dansker. Der er jo mange dansk-grønlandske ægtepar, der har vist sig holdbare. Hver gang, det sker, så må de pågældende mennesker jo i en eller anden udstrækning være i stand til at elske hinanden, som de er. Jo mere, jo bedre.

 

Forståelse er en rejse ind i en andens land.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.