Læserbrev om pesticidalderen

Foto af foredragsholder Mikael Hertig

Mikael Hertig 2017. (c) mh

Blogindlæg år 2050

Når vi idag har stort besvær med drikkevandet, skyldes det, at man fra omkring 1955 til 2025 tillod brugen af gift alle steder. Forhistoriens landbrug mente, man kunne afskaffe insekter i landbruget og på den måde lave “rene produkter”. Men fungicider, insekticider, pesticider af alle arter troede man kunne udryddes til gavn for det, man dengang kaldte “civilisationen” (Det hvide euro-amerikanske samfunds overherredømme).

Man troede for alvor, at kemiske forbindelser forsvandt ud i det, man kaldte “væk”, når de var brugt. Derfor kunne man hælde nye gifte på flere gange hvert eneste år. Men giftene trængte ind i vandet og varer og tog bolig iblandt os. Men ikke nok med det, man bekæmpede datidens mangfoldighed. Forestil dig, at vi nu er tvunget til at spise ensrettet mad, drikke kemisk renset drikkevand, at vi ikke kan vælge ret meget.

Væk findes ikke, og det kunne man have lært af indianere, inuitter, eskimoer, aboriginer. Det er underligt, at de mest indlysende sandheder hele tiden har været kendt af de oprindelige folk, men overset af dem, der anså sig for “civiliserede”.

Lidt ærgerligt. Alligevel kæmper og døjer vi med kræft, vores forplantningsevne kan næsten ikke bringe os videre ved egen kraft. Vel er rejsningens tid ikke forbi, men vi ved ikke, hvad vi skal bruge den til.

Når Grønland her er et eksempel til efterlevelse skyldes det, at der ikke var så meget landbrug i Grønland i pesticidtiden som nu.  Det skyldtes klimaet, som dengang slet ikke var til dyrkning af korn.  Indvandringen af flygtninge fra Danmark skyldes mest havstigningen. Man skal huske, at der var grønlændere som mindretal på Christianshavn – altsammen dengang Amager var en ø ved København. Lufthavnen lå i øvrigt der, så i sin tid var “Kastrup” en stor lufthavn. Nu må vi til Sturup.

Grønlands Landbrug valgte sidst i pesticidalderen at ville mangfoldigheden. Derfor valgte man i tide at sikre sig mod fortidens brug af kemikalier i landbruget. Væk findes nemlig ikke.

 

 

  1 comment for “Læserbrev om pesticidalderen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.