Et rygeskur i Notmark / A shed in Notmark, Als, Denmark

Et rygeskur i Notmark

 

Det er et mørkt, sekskantet træskur. Sollyset falder på en lille del af det. Tagpappet er lidt løst.

Det sekskantede rygeskur foran Notmarkshus. November 2017 MH foto (c)

Hver morgen tager jeg med bussen. Her foran skuret står jeg og venter på bussen. Vi har haft nogle fine dage med morgenfrost. Rimen ligger fortsat over plænerne. Når solen når dem, emmer det. Skuret har måske været rigt befolket af  rygere. Men når jeg står foran det, er der bare.  Efterårstid er jo glødende forfald. Skuret har sin egen skønhed. Ikke bare som forfald, også som bygningsværk. Der er alt for få sekskantede huse.

Om morgenen den 7. november lå rimen endnu på det sorte tagpap der, hvor det ikke havde løsnet sig. Mikael Hertig foto november 2017 (c)

“Lysfyldt morgen, til marven kold” hedder det i en vinter-sang af Johannes V. Jensen. Den hører måske mere de første forårstegn til. Men morgenerne var i hvert fald ikke kolde til marven her i begyndelsen af november. Det føles bare, som om varmen er blevet væk.

 

Skurets tag, rim morgen. Mikael Hertig foto november 2017 (c)

 

Rim og rimrøg i Notmark

Hjemkommet fra Grønland til en ny egn. Jeg glor med stor (for-)undren på bladene. I Nuuk er der jo ingen træer, ingen blade, sjældent ret meget rim. Luften er tør og aldrig klam deroppe. I Notmark emmer det af fugt. Asfalten er som regel mørk af væde, selv når det ikke har regnet.

Væde, vej, hæk. Landevejen gennem Notmark. November 2017 MH foto (c)

 

Man kan de små buske nærmest mærke, hvordan rimfrosten på bladene forvandles til væde.

 

 

Rimfrosten fremhæver strukturerne (teksturerne, kalder de fine det) på de nedfaldne blade.
MH foto november 2017 (c)

 

Fodboldbane, Notmark. Rim, rimrøg. MiH foto november 2017 (c)

Banerne ligger vest for vejen. Mange af træerne har smidt bladene nu. Det emmer over rimen. Når solen får vandoverfladen over havet ved Nuuk til at fordampe – selv i svær kulde – hedder det ‘sørøg’. Vi kender jo ‘mosekonebryg’, men boldbanen er næppe nogen mose. Landrøg?

 

Den anden boldbane er mere afskærmet. Derfor mere rim, ingen landrøg. MiH foto november 2017 (c)

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.