Grønland: Folketingets EU-oplysning misinformerer

Folketingets EU-oplysning viste 21. september et kort. Her fremstår det, som om EU ingen aftaler har med Grønland. Det er af mange grunde forkert. Ser man ‘tredjelande’ som lande udenfor EU og EØS, så er Grønland tredjeland.

 

Abstract

The official Danish EU information has presented the map shown above (green background). Maps will never be correct nor objective.(DUC 2017, 37) They show what the producer wants to demonstrate. According to maps  where Greenland is a part it seems a challenge that the island is so visible because of its size.

Denmark is a country, but the Danish Empire (“Kingdom of Denmark”) also mentioned as “Rigsfællesskabet” (Danish United Kingdom?) consists of Denmark, The Faroe Islands and Greenland – formally as equal partners.
Denmark is member of EU, whereas both Greenland and The Faroe Islands are not.

This may be troublesome now and then; but Greenland and The Faroe Islands have socalled OCT-status as former colonies. This actually means the countries do have agreements with EU.

The kind of bias should not be seen as deliberate, just as lack of attention.

 

 

Udenfor skåltalerne glemmer de rigsfællesskabet.

 

Med det viste kort begår Folketingets EU-oplysning den samme fejl, som vi desværre ser igen og igen: Man glemmer alt om rigsfællesskabet og Grønland. Da Grønland modsat Færøerne fylder på verdenskortet, fremgår det rigtig ofte, hver gang vi ser en afbildning med kort. Folketingets oplysning kommer til kort, kan man sige, fordi man der har været kort for hovedet i stedet for at have kortafbildning i hovedet.

Den billedmæssige fremstilling af et landkort er altid subjektiv. Alligevel er det slående, at de mennesker, der har arbejdet med at fremstille kortet, ikke et øjeblik har tænkt på Færøerne og Grønland.

Grønland har aftaler med EU

Grønland og EU-EØS  har en række direkte aftaler sammen. Grønland har en fiskeriaftale med EU 

Med CETA opnår Canada samme rettigheder. Risikoen er navnlig et kommende prisfald på rejer, krabber og fisk.

 

 

EU’s egen angivelse af, hvilke lande Grønland har særaftaler med: EØS minus Schweiz

 

 

EU’s aftaler med OCT-lande

Grønland bliver på kortet set som ‘tredjeland’. Begrebet er uklart, fordi det afhænger helt af, i hvilken relation man bruger begrebet. I handelsmæssig sammenhæng kan man hævde, EU har aftaler med Grønland som tredjeland, dels separat, dels som OCT-land. Det vil sige som land, der er oversøisk territorium (en slags koloni) tilhørende et EU-land.

 

 

EU’s aftaler med oversøiske lande. OCT’s. Disse lande har særstatus og separate aftaler med EU. Kald det tredjeland eller ej.

 

 

 

 

 

1:  Min opmærksomhed på sammenhængen mellem landkort og politisk interesse blev vakt ved læsning af DUC, Marine: “Naamik! Conflit et mobilisation collective en contexte de faibles densités: le cas de la constetation contre en projet de mine à Kuannersuit au Groenland”. Memoire de Master 2, juni 2017, ENS de Lyon. “Je parle ici avec ma subjectivité occidentale, blanche, jouissant d’un statut socio-économique relativement favorable: c’est pourqoui ce travail est ecrit la premiére personne de singulier. Aussi, c’est sûrement par les pratiques cartographiques, et le naming que le projet colonialiste a été le plus déterminant: la carte est souvent un signifiant surdéterminé du pouvoir de colons, elle donne à voir l’appproppiration d’un espace. Pour les géographes mettent en carte le monde et le faconnent par leurs discours sur et par l’espace, l’enjou est d’éviter ces rapports de pouvoirs.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.