Jeg er nu notsker og skal integreres i Notmark.

Mikel Hertig, i Nuuk Maj 2017

Når man bor i Danmark og har statsborgerskabet i orden, er man dansker. Nu bor jeg som fremmed i Notmark, Notmark er endnu en del af Danmark, og jeg regner med som kommende notsker at blive i integreret i den notske kultur. Landskabet forandrer sig hurtigt her, ikke mindst på grund af, at der høstes.

En ny verden åbner sig i nærheden af Notmark. Her er billedet fra bagsiden af busstoppestedet ved Almsted, en forstad til Notmark. Mikael Hertig (c) august 2017

 

 

Det er en ny egn for mig, og det er spændende under alle omstændigheder. De, der ikke kender Notmark, bør studere landkortet

Kort over egnen, hvor Notmark, der har adskillige huse ved siden af hinanden, udgør det naturlige midtpunkt.

Tilbage til Danmark

Thunder cloud, Dybboel, Jutland, Denmark, August 2017,
(c) Mikael Hertig

Sønderjylland, SDU, European Studies

Jeg kender nogle få mennesker her i Sønderjylland. De tager sig så kærligt af mig. Jeg vil begynde at læse på universitetet her. Hvis jeg ellers når at blive optaget på en af de tompladser, der gives. European Studies, noget geografi. Som pensionist må man disciplinere sig selv. Jeg agter at gøre så meget som muligt ud af emnet: “Danmarks politik som postkolonial magt i forholdet til Grønland” –
Jeg er hverken den sidste eller den første, der skriver om dette. Men med min uddannelse og erfaring indenfor kernefag som jura og økonomi har jeg måske muligheden for at sætte ind på hidtil mindre opdyrkede felter. Kvalitetsarbejde af den slags, jeg gerne vil præstere, kan næppe lade sig gøre uden gode venners hjælp.
Jeg vil ikke her nævne navne, men de gode forbindelser, jeg nu har, må jeg prøve at bevare eller måske endda udbygge.

Noget, jeg ikke har set i Grønland, er tordenskyer og tordenbyger. Og dem har vi allerede her. Derfor må hjemmesiden selvfølgelig blande sådanne billeder ind.

 

Notmark og Grønland

Notmark og notskerne har super hurtigt fibernet. Jeg er Grønland og Nuuk ator tak skyldig, fordi jeg gennem mine knapt fire år i Nuuk har fået et helt andet syn på, hvad det vil sige at være dansk. Min hverdag i Notmark er simpel. Jeg bor i et husmandshus, der er ved at skifte karakter.

Men min folkepensionstilværelse kommer til  at handle lige så meget om Grønland som om Notmark. Ganske vist må jeg prøve at forstille mig som venlig for at blive accepteret i det notske samfund. Men de fire år i Grønland har givet mig en opgave: At se, om jeg som notsker kan opdrage regeirngen i Danmark til at opføre sig med den respekt, det grønlandske styre og den grønlandske befoikning fortjener.

“Forståelse er en rejse ind i en andens land.” Det er en sætning, der ringer ind i mig i tide og utide. Hvis man er forelsket, vil man den anden, og koncentrationen i denne vanvidsperiode satser helt og aldeles på at ville forstå den anden, alter. Mennesket udenfor.

Sådan tror jeg også, det bør være mellem lande.  Men jeg har erfaret i nogen udstrækning, at regeringen i Danmark hellere vil dominere og regere helt professionelt end forstå de levevilkår og den kultur, den skulle have haft et samliv med.  Jeg er ingen helt, og andre gode mennesker har set det samme som jeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1 comment for “Jeg er nu notsker og skal integreres i Notmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.