Opdatering og fotoblog Nuuk 16. maj

Malenesund og Nuukfjorden set fra Qinngorput. Mikael Hertig foto maj 2017 (c)

 

Det er et problem for mange af os, der bor her, at vi ikke taler Grønlandsk. Det problem har mange facetter. Nogle grønlændere taler heller ikke grønlandsk. Det afføder nedenunder en stribe af særskilte underproblemer. Lovtekster bliver tvetydige. Vi tilbydes ikke undervisning i arbejdstiden.
Det kræver en indsats at lære grønlandsk. Jeg ser på de af mine venner, der har lært noget, at det er en kamp at komme igang. I disse tider, hvor der lægges så meget vægt på det grønlandske sprog, er et initiativ, der understøtter bevidstheden om det naturligvis kærkomment.

 

 

 

Tirsdagens data 16. maj Nuuk

Hele den lange vinter med mørke, sne, is og frost har græsserne ligget sammenpresset under isen. Nu får sidste års græsser en lille kort opblomstring. Høets kameluldsfarve vil dukke op i landskabet, Mikael Hertig foto 2017 (c)

 

 

 

Solen stod  op klokken 4.08–     Sunrise – Sonnenaufgang – lever de soleil
Solen går ned klokken  22. 41  Sunset  – Sonnenuntergang – coucher de soleil
Dagens  længde  er 18 timer  og 33  minutter lang – Day length – Tageslänge – Jour a lever de soleil de coucher de soleil.

Dagen er siden vintersolhverv tiltaget med 14 timer og 27  minutter.  Total Day growth since solstice – Totales  Wachstum des Tages nach Sonnenwende -La croissance du jour depuis solstice

Solen står højst på himlen 13.23

Hver dag bliver i denne periode 6 minutter og 29  sekunder længere- Marginal daylength growth  – Marginales Wachstum der Tageslänge – Croissance du jour marginal.  Perioden med maksimal daglig tilvækst på 6 minutter og 40 sekunder er nu forbi-Værdien af den marginale tilvækst er faldende fra nu af og hen mod sommersolhverv.

Vi har om to dage helt lyse nætter, hvor selv astronomerne mener, at nu er der ikke længere nattemørke.

På vej mod super nymåne 25. maj

 

Nuukvejret 16. og 17. maj

Himlen over Store Malene set fa Qinngorput medio maj 2017 . Mikael Hertig foto (c)

 

 

Tirsdag den 16. maj

 

Temperaturforløbet: Dagen starter lige under frysepunktet, stiger til lige over og slutter også lige med omkring 1 grad plus.Dagen starter blæsende 10 m/sek, men vinden løjer af. Til let vind. Hele dagen igennem kommer vinden fra syd.Vi får solen at se om eftermiddagen. Nyd den, for vi går ind i en periode med regnvejr.

 

Onsdag 17. maj
Norges nationaldag indvarsler ugens vejrskift. Letskyet, temperatur op til 3 grader plus. Let regn ud på eftermiddagen. Søndenvind der starter fra vindstille mn slutter med blæst sidst på dagen. Næppe solskin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.