Nuuk fredag 5. maj fotoblog og daglig opdatering

Nuuk fredag 5. maj fotoblog og daglig opdatering

Altanbillede fra natten. Marlenesund. Flådens skib.
Mikael Hertig foto maj 2017 (c)

Tøvejret er i gang, sneen skrumper. Hvor der var en dyb vandpyt foran Katuaq 1. maj, var gågaden knastør 4- maj. Hele processen sker på jorden, på sneen og isen og ikke mindst under den.

Striden om den grønlandske forståelse for vejen til større selvstændighed kan være vanskelig at forstå. Generelt er der to hovedindstillinger: Maskinrumsindstillingen, der her og nu insisterer på at opnå konkret indflydelse gennem samarbejdet med den danske regering på de områder, hvor det kan lade sig gøre.  Og så er der den mere principielle, som er mindre eentydig.

De to holdninger strider ikke nødvendigvis mod hinanden. Det ses også af, at Naalakkersuisut både har en forsoningskommission og en forfatningskommission med en selvstændighedsminister. Men indimellem så slår striden gnister. Kredsen i Siumut omkring Lars-Emil Johansen og Vittus Qujaukitsoq prøver at definere en slags linje med en mere åben kritik af de fejl, den danske regering måtte begå. Den anden er pragmatisk. Her ligger den øgede selvstændighed gemt i de små skridt. Den linje tegnes i det ret nye samarbejde mellem IA og Siumut. Perioden, vi er i, er således præget af Kim Kielsens og IA’s forsøg på at udmanøvrere de dele af Siumut, der før var hovedretningen, ledet af Lars-Emil Johansen, Aleqa Hammond og altså forsøgt videreført af Vittus Qujaukitsoq. Det er værd at hæfte sig ved, at en  markant udtalelse, der begrunder Vittus’ fratræden kom fra IA’eren Ane Hansen.

Nuuk-dagen 5. maj 2017

 

Altsnnstbillede. 5.maj mod Siuloraq Mikael Hertig foto maj 2017 (c)

 

Solen stod  op klokken 4.41 –     Sunrise – Sonnenaufgang – lever de soleil
Solen går ned klokken  22.05  Sunset  – Sonnenuntergang – coucher de soleil
Dagens  længde  er 17 timer og  21  minutter  – Day length – Tageslänge – Jour a lever de soleil de coucher de soleil.

Dagen er siden vintersolhverv tiltaget med 13 timer og 15 minutter.  Total Day growth since solstice – Totales  Wachstum des Tages nach Sonnenwende -La croissance du jour depuis solstice

Hver dag bliver i denne periode 6 minutter og 39   sekunder længere- Marginal daylength growth  – Marginales Wachstum der Tageslänge – Croissance du jour marginal.  Perioden med maksimal daglig tilvækst på 6 minutter og 40 sekunder er nu forbi-

Fuldmåne 10. maj

Altanbillede. Her omkring 1. maj har vi kombinationen af lyse nætter og blændende hvid sne. Men ved aftenstid kaster solen sine orange stråder over snelandskabet. Her Suloraq, Qinngorput.Mikael Hertig foto april 2017 (c)

 

Vejret fredag 5. maj og lørdag 6. maj

5. maj:  overskyet med en lille mulighed for en byge midt på dagen. Ellers ingen nedbør.  Solen titter frem ved 18-tiden.
Temperaturen venter ligger mellem plus 1 og plus 5 grader. Hvis solen brænder igennem skylaget, bliver det nok endnu varmere.
Rolige vindforhold: let til jævn vind fra fortrinsvis nordlige retninger.

6. maj jævn til stærk sydlig vind, temperaturen stiger fra frysepunktet til omkring 4 plusgrader, hvor den forventes at ligge hele dagen. Stort set overskyet, men solkig først på formiddagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.