Nuuk tirsdag den 25 april fotoblog og dagens data

 

Nuuk tirsdag den 25. april – fotoblog og dagens data

Altanbillede. Tidlig morgendæmring 25- april
I nederste højre hjørne ser man sjappet. Vi vader i sjap. Der er vand under isen og sneen alle vegne. Mikael Hertig foto (c)

 

Amerikanske topforskere fandt denne vinter ud af, at afsmeltningen fra de store Sydøstgrønland gik hurtigere end tidligere antaget. Vandet løber nemlig også afsted i kanaler under sneen. Måske ovenpå is, måske ovenpå klippen. Den danske humorist StormP sagde om videnskabsmænd, at det er dem, der læser sig frem til, hvad vi andre ved i forvejen. Dagens billeder viser, at sådan er det. Vandet ved denne tøbrudstid kommer frem under sneen. Dråberne samler sig i kanaler. Der er optisk bedrag i billedet nedenunder. Når man fotograferer ovenfra og ned på overfladen, så forsvinder højdeforskellen ud af perspektivet. Men der er altså et fald på den lille smeltevandssø, og vandet løber videre ned mod bugten. Hvad angår situationen i Siumut.   Nogle af os husker sagen om Lars-Emil Johansens hus i Qinngorput, der måtte renoveres for 1 million på Selvstyrets regning, fordi han glemte at slukke for vandet. Et skuespil, der er gået på mange teatre i Danmark, hedder: “Skat, jeg kan ikke høre, hvad du siger, når vandet løber.” Nu løber vandet. Og inden længe sjosker vi i søer og pytter. Partiet Siumut er ved at blive optøet. Hvem holder du med?

Billdt viser en lille smeltevandssø, hvor jeg bor. Vandet ophober sig fra venstre side. Drænet fortsætter til højre ned mod den lille havn og bugten i Qinngorput. Snart vil vandet drøne. Mikael Hertig foto april 25. 2017 (c)

Dagen 25. april – Nuuk

Solen står op klokken 5.19 –     Sunrise – Sonnenaufgang – lever de soleil
Solen går ned klokken  21.32  Sunset  – Sonnenuntergang – coucher de soleil
Dagens  længde  er 16 timer og  14 minutter  – Day length – Tageslänge – Jour a lever de soleil de coucher de soleil.

Dagen er siden vintersolhverv tiltaget med 12 timer og  8  minutter.  Total Day growth since solstice – Totales  Wachstum des Tages nach Sonnenwende -La croissance du jour depuis solstice

Hver dag bliver i denne periode 6 minutter og 40  sekunder længere- Marginal daylength growth  – Marginales Wachstum der Tageslänge – Croissance du jour marginal

Solen står højst på himlen over Nuuk kl. 13.25

Sne. Sne i marts. Fotograferet af Marine Duc (c), Nuuk

 

Godt vejr idag 25. april. Risiko for frost.

Vi har erfaring for, at DMI’s forudsigelser med hensyn til temperaturens højde har det med at ligge nogle grader under, hvad vi oplever i virkeligheden. Sådan var det helt oplagt i går, hvor temperaturen kom op i nærheden af 8-9 graders celcius.

DMI varsler en solskinsdag med svag til let sydlig vind, stort set ingen nedbør. Temperaturer fra minus 2 til plus to grader med en højeste temperaturer omkring middagstid. Det er jo en slags frostvarsel. Men mon ikke vi kan lægge en tre grader oven i? Det vil svare til temperaturer fra 0 til 5 grader.

Husk støvlerne og nyd solen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.