Cafémad og sukkersyge

Burgermenu er rigtig usundt. Giv os noget andet

 

 

Billede af mange lags burger

En burger er decideret usund. Mængden af dumme kulhydrater i form af hvidt brød og pommes frites er overvældende

Ernæringsmæssigt svarer en burgermenu med cola til at spise en stor pose vingummi.

Når man ser, at de fleste cafeer og restauranter altid serverer kartoffel, ris eller spaghetti , så kunne man spørge, om ikke tilbehøret kunne  erstattes  med noget andet.

Hvis man anser diabetikerkost for sund, så er burgermenuen simpelthen forfærdeligt usund.


Enhver med forstand på restaurations-økonomi ved, at omkostningerne ved råvaren kun spiller en mindre rolle. Det kan godt lade sig gøre at erstatte brød  og franske kartofler med noget andet. For eksempel grønsager, kål,  salat, bønner, et eller andet. Selv bagte gulerødder er lidt bedre end bagte kartofler.

 

Storeslem

Burgermenuen  er storeslem:  Så kan det ikke blive værre. Omkring 75 % af retten består af de virkeligt slemme kost-elementer: Hvidt svampet brød og pommes frites.  Der burde simpelthen laves en konkurrence for at udvikle nogle lige så populære hurtigretter. Skal der absolut være brød, så skal det være rugbrød. Erstat pommes frites med noget bedre. Men ellers skær det væk, server bøffen med salat og grønsager.

Det er en skrøne, at fordi man lægger lidt krølsalat ind rundt omkring, så bliver retten sundere. Set med den glykæmiske værdi er pommes frites værre end sukker, og det hvide brød er i omtrent samme kategori. Så børnemåltidet: Burger med french fries og Coca Cola er simpelt hen på linje med at spise en pose vingummi.

 

Vi må regne med, at omkring 5.000  indbyggere i Grønland har sukkersyge. Mere end halvdelen af dem, der har den, ved det ikke. En artikel i Videnskab.dk antyder, at rigtig mange  grønlændere er i  risiko for at få diabetes (= sukkersyge). Artiklen refererer til denne artikel i Nature.

Gammelmandssukkersyge  (diabetes2) er en skjult sygdom. Du skal simpelthen gå til læge for at finde ud af, om du har den eller ej. Er du bare lidt overvægtig, så er det en god idé at få det testet. Symtomerne er svage og diffuse, og i reglen er det lægen, der ved hjælp af en kontrolprøve kommer på sporet.

Generelt spises der alt for meget, der er uegnet for folk med sukkersyge. Nemmest ville det være at bandlyse: Ris, spaghetti, franskbrød, kartofler af enhver art og gulerødder. Prøv at se højre kolonne i artiklen om “Glykæmisk indeks“.

Nuuk

Nuuk er en lille by med under 20.000 indbyggere. Der er et levende café og restaurationsliv; hvis du vil undgå de retter for usunde retter, kan følgende anbefales:

Hans Egede, Sarfilik. Her serveres der næsten udelukkende sund mad. Prisen er høj, og drikker du vin til maden kommer du nemt op i over 800 kroner for et måltid.

Restaurant Godthåb: Her får du buffet for 198 kroner (fredag – søndag) eller 178 kroner (andre dage) . Her kan du vælge kød og grønsager og simpelthen fravælge kartofler under nogen form.

Kulturhuset Katuaq. Her er de varme retter, pris ca. 175 kroner, i orden. Lørdag og Søndag er der buffet, 165 kroner. Du kan frit fravælge brød, men så er der ikke så meget tilbage. Smørrebrød på rugbrød koster omkring 70 kroner.

Hans Egede, Sarfilik: Frokost: Her kan du få tre stykker smørrebrød til 148 kroner.

Café Pascucci: Chili con Carne, Salater.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.