Har du irriteret tarm, cøliaki, cystisk fibrose? Spis solsikkeolie!

Billede af solsikker

Solsikker

Har du opdaget, at pillehylderne overalt mangler e-vitamin?  For ti år siden var kosttilskud med vitamin e et must. Man talte om antioxidanter, som hæmmer fedtets forharskning i kroppen. Kampen mod om ikke de radikale, så de frie radikaler, tiltrak sig opmærksomhed.

Men så opdagede et hold forskere, at overdreven indtag af e-vitamin resulterede i en højere hyppighed af visse kræftformer, herunder hudkræft og brystkræft. Nu er pillerne stort set  ude af markedet.

Mens mange mennesker med normal tarmfunktion ingen problemer har med at optage e-vitamin, så tyder noget på, at ekstra e-vitamin (tokoferol)  netop gør en stor forskel for de mennesker, hvor præcis denne funktion ikke virker som for resten af befolkningen.

 

Pillerne er ikke til at støve op. Du kunne vælge tidselolie eller hvedekimolie. Men mest tilgængelig er altså helt almindelig solsikkeolie. Med det lidt svingende indhold mellem 35 og 70 mg pr. 100 gram solsikkeolie er der langt til overdosering. Et par spiseskefulde sammen med aftensmaden kan næppe volde skade. Typen af tokoferol er kun een, alfatokoferol, men det gør næppe nogen skade. Kan man komme i nærheden af tidselolie, er der et par fordele: Indholdet af tokoferoler er mere stabilt, og det indeholder forskellige slags.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.