Massemorderen fra Nice var psykisk syg

 

 

af Mikael Hertig.

Det franske dagblad l’Express oplyser lørdag med henvisning til det franske pressebureau AFP, at massedræberen fra Nice er blevet behandlet for psykotiske lidelser i ungdomsårene.

 

Denne artikel er en tilpasset og gengivet udgave af denne artikel.

 

Den 31- årige tunesiske chauffør   med bopæl i Nice blev behandlet for psykotiske lidelser  i sin ungdom, men han udeblev fra behandling, og der blev derfor aldrig stillet en endelig diagnose.

Den tunesiske psykiater  Hamouda Chemceddine husker ham som “en dreng plaget af adfærdsforstyrrelser” og uden sygsomserkendelse.

Mohamed Lahouiaej Bouhlel beskrives  “som stille  og uforudsigelig”  Skjulte han en psykisk sygdom? Mere end 36 timer efter bombningen i Nice prøver efterforskere at identificere mandens personlighed. Han var tunesisk mand, 31 år, bosiddende i Alpes-Maritime. Han styrede  lastbilen på 19 tons ind  i menneskemængden, der var forsamlet på Promenade des Anglais til festlighederne på nationaldagen den 14. juli. Mindst 84 mennesker døde og 202 blev såret.

Faderen til morderen fortalte i et fælles interview til AFP og BBC, at hans søn havde lidt af depression i 2004. Det havde medført, at han havde modtaget psykiatrisk behandling hos den nævnte psykiater i Sousse i Tunis. Psykiateren udelukker ikke, at der kan have fundet en senere radikaliseringsproces sted.

Hvad husker han, denne psykiater?

“Jeg har kun mødt ham én gang. Dengang var han 19 år, det var i august 2004. Han kom med sin far, fordi han havde problemer i skolen i forbindelse med vanskelige forhold i familien. Faderen forstod ikke, hvorfor hans søn, der hidtil havde fungeret godt, pludselig blev voldelig overfor ham samtidig med, at han forsømte sin skole. Han gik i noget, der vel i Danmark må passe til HTX.”

Stillede du en diagnose efter dette møde?

“Han led af ændret virkelighedsforståelse og dømmekraft samt af afvigende adfærd, en tidlig psykose. Jeg bemærkede, at forholdet til faderen var anstrengt, og han blev altså også lejlighedsvis voldelig overfor ham. Udover det rent psykiatriske  han også  svært ved at acceptere sin krop. Han følte sig grim og gik derfor til styrketræning.
Det er ikke normalt at stille den første diagnose efter kun én konsultation; det gjorde jeg heller ikke. Generelt bør man vente med den slags til efter to eller tre interviews. Jeg ordinerede en behandling kombineret med beroligende og antipsykotisk medicin. Jeg har desværre ikke mødt ham siden, men sidder med en mistanke om, at hans personlighed var lumsk nok til, at det ville have krævet mere behandling. “

Tror du, hans ugerning kan forklares alene på baggrund af hans psykiske lidelser?

Overhovedet ikke. Der var intet i hans opførsel, der varslede en sådan massakre. Sådanne lidelser ubehandlet i år kan føre til skizofreni. Men jeg  afviser tanken om, at lidelsen vil kunne fritage ham for ansvaret for sin handling. Sådan vold kræver nødvendigvis  radikalisering af parallelt med de psykiske problemer. Det er ikke en galnings værk alene, det er en overlagt handling, der kræver   mental forberedelse.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.