Forslag til politisk initiativ: Reducér kviksølvudslip via røgrensning over hele verden

 

 

Portræt af Mikael Hertig

Mikael Hertig (c) 2015

FORSLAG:  Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender bør tage initiativ til, at udslip af kviksølv fra kulkraftsværker, betonfabrikker og skibe nedbringes til et minimum via røgrensning

Grønlændere spiser sæl- og hvalkød. Men de gravide og de unge frarådes at fortsætte med den tradition. Grunden er, at indholdet af kviksølv er alt for højt. Kviksølv er en nervegift, og navnlig regner man med, at den er skadelig for fosterudviklingen. Lad os slå det fast: Kviksølv i kød fra sæler og hvaler er så skadelig for den menneskelige organisme, at den i sig selv udgør en direkte trussel mod fangerkulturen og inuits traditionelle levevis, hvor netop dette kød udgjorde hovedbestanddelen af den menneskelige ernæring.

sealmeatandblubber

Grønland har en særlig interesse i, at der ikke unødvendigt slippes mere kviksølv ud i luften og med regnen ned i havene.
Hvorfor?

Fordi det grønlandske fangersamfund lever af havpattedyr: Sæler og hvaler. Også isbjørne spiser vi. Men rovdyr, der lever af havets fisk, står næstsidst i fødekæden.  Inuit er det sidste led.

Rundt omkring i verden produceres der elektricitet. Hvor der bruges kul og olie, finder der udslip af kviksølv sted. Kviksølvet ophobes i kroppen hos dem, der spiser sæl, hval eller tunfisk.  Skibene, der sejler, betonfabrikker. Deres udslip af kviksølv kunne ret enkelt have været reduceret væsentligt gennem røgrensning. Men det er hidtil sket for lidt.

 

Konsekvensen af den fortsatte udledning af kviksølv er ekstremt skadelig for Inuit-levevis. Og når man opdager, at uanset CO2-udslip kunne disse miljøskadelige effekter undgås gennem røgrensning, så udgør vi i Grønland (og Nunavut) en særligt udsat gruppe. Når det så tilmed viser sig, at en del af omkostningerne ved røgrensning imødegås af større energieffektivitet, så må det virkelig undre, at vi finder os i dette.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.